اثر غیرخطی کاهش درآمدهای نفتی بر متغیرهای کلان اقتصادی با رهیافت (TVAR)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه اقتصاد، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

2 گروه اقتصاد،دانشکده اقتصاد، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

10.22103/jdc.2024.24167.1507

چکیده

هدف: پژوهش حاضر درتلاش است اثر کاهش درآمدهای نفتی بر متغیر‌های کلان اقتصادی را به‌صورت غیرخطی مورد بررسی قراردهد.

روش: ویژگی بارز درآمدهای نفتی از یک‌سو بی‌ثباتی و تغییرات ناگهانی و از سوی دیگر مکانیسم‌های تأثیر متفاوت است که باعث می‌شود اثرات نامتقارن و غیرخطی بر متغیر‌های اقتصادی بگذارد. لذا به‌صورت غیرخطی اثرکاهش درآمدهای نفتی بر روی سه متغیر رشد اقتصادی، نرخ ارز و شاخص کالاها و خدمات مصرفی را طی دوره 1399-1381 با الگوی VAR آستانه‌ای TVAR مورد بررسی قراردادیم.

یافته‌ها: با انتخاب نرخ رشد درآمدهای نفتی به‌عنوان متغیر آستانه در دو رژیم مقدار (021/-) برای آن برآورد شده‌است. نتایج توابع واکنش آنی نشان می‌دهد که اثر نرخ رشد درآمدهای نفتی بر نرخ رشد اقتصادی در دو رژیم متفاوت بوده و این اثر در رژیم پایین بیشتر از رژیم بالا است و اثر نرخ رشد درآمد‌های نفتی بر متغیر‌های نرخ رشد نرخ ارز و نرخ رشد شاخص کالا‌ها و خدمات مصرفی در دو رژیم بالا و پایین متفاوت است و تأثیر کاهش نرخ رشد درآمدهای نفتی در رژیم پایین بر نرخ رشد نرخ ارز بیشتر از دو متغیر دیگر است.

نتیجه‌گیری: توصیه می‌گردد دولت با افزایش سهم صندوق تثبیت درآمد‌های ارزی، هنگام افزایش درآمدهای نفتی و بانک مرکزی نیز با اعمال سیاست‌های پولی و بانکی از نوسانات بیشتر نرخ ارز در زمان کاهش درآمد‌های نفتی اقدام نماید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات



مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 02 دی 1403
  • تاریخ دریافت: 21 مهر 1403
  • تاریخ بازنگری: 14 آذر 1403
  • تاریخ پذیرش: 02 دی 1403